Thuis in familierecht
 

Scheiden en pensioen

Veel mensen treffen een inkomensvoorziening voor na de pensioengerechtigde leeftijd. Bij een scheiding maakt het uit of privé is gespaard voor een zogenoemde oudedagsvoorziening, of dat pensioen is opgebouwd via een werkgever of in het eigen bedrijf.

Privé oudedagsvoorziening

Wanneer u geld hebt gespaard voor uw oudedag, zoals een lijfrente, vormt dat een vermogensbestanddeel van de partnerrelatie. Bij een scheiding wordt deze oudedagsvoorziening net zo afgewikkeld als elk ander vermogensbestanddeel van een relatie. Het maakt hierbij uit of er sprake is van een samenlevingscontract, gemeenschap van goederen of huwelijkse voorwaarden / partnerschapsvoorwaarden.

 

Ouderdomspensioen en bijzonder partnerpensioen

Voor getrouwde partners en geregistreerde partners geldt dat zij het ouderdomspensioen, opgebouwd tijdens het huwelijk/geregistreerd partnerschap, in beginsel met elkaar moeten delen. Dat wordt pensioenverevening genoemd.

 

Een ex-partner heeft – afhankelijk van de pensioenregeling- recht op bijzonder partnerpensioen. Dat geldt bij een echtscheiding, maar ook bij het verbreken van een geregistreerd partnerschap.

 

Verevening ouderdomspensioen

Bij pensioenverevening kan van de wet afgeweken worden. Partners kunnen zelf afspraken maken over de verdeling van ouderdomspensioen. Dat kan vooraf bij huwelijkse voorwaarden / partnerschapsvoorwaarden of bij de scheiding in een scheidingsconvenant. Bij een scheiding kunnen de volgende vragen spelen:

  • Moet ook rekening gehouden worden met pensioen dat voor het huwelijk is opgebouwd?
  • Hoe er mee om te gaan als er een groot leeftijdsverschil is en een van de twee veel eerder met pensioen gaat?
  • Hoe moet pensioen worden verevend als dat in eigen beheer in de BV is opgebouwd?
  • Wat is conversie van pensioen?
  • Kan pensioen op een andere manier dan 50%-50% worden verevend?
  • Wat is de rol van de pensioenmaatschappij bij verevening?
  • Wanneer moet pensioen van de een aan de ander worden betaald?

 

Als u en uw partner een regeling willen treffen die afwijkt van de in de wet genoemde standaard verevening, adviseren en begeleiden wij u daar bij. Wij hebben goede samenwerkingsrelaties met pensioendeskundigen die gespecialiseerd zijn in pensioenen en scheidingen. Samen met deze deskundigen onderzoeken wij de optimale manier van afwikkeling van het tijdens uw huwelijk opgebouwd ouderdomspensioen.

 

Meer informatie

Wilt u meer weten over scheiden en pensioen, neem dan gerust contact met ons op.