Thuis in familierecht
 

Scheiden en onderneming

Voor een ondernemer en de partner is de onderneming zowel een bron van inkomen als een zaak van waarde. Dat kan het lastig maken als de partners gaan scheiden.

Vragen bij scheiden ondernemer

De ondernemer en de partner van de ondernemer zien bij een scheiding veel vragen en zorgen op zich afkomen. Of het nu om een IB-onderneming gaat of om een BV.

 

  • Hoe moet het met de continuïteit van de onderneming?
  • Wat is het inkomen uit de onderneming na de scheiding?
  • Is er genoeg inkomen voor iedereen?
  • Wat is de waarde van de onderneming?
  • Moet de waarde onderneming gedeeld worden?
  • Moeten de aandelen van de BV verdeeld worden?
  • Maakt het nog uit of er een (beperkte) gemeenschap van goederen is of huwelijkse voorwaarden?
  • Hoe zit het met pensioen dat de ondernemer en de partner hebben opgebouwd?

 

De communicerende vaten bij een scheiding met een onderneming

Het lastige bij een scheiding met een onderneming is dat er vaak sprake is van “communicerende vaten”. Aan de ene kant is er verdeling van het ondernemingsvermogen. Aan de andere kant gaat het om de mate waarin inkomen, voor de alimentatiegerechtigde en alimentatiebetaler, uit de onderneming gehaald kan worden. Deze elementen zijn sterk met elkaar verbonden. Alleen als de onderneming kan voortbestaan, zijn er voldoende middelen voor alle betrokkenen om zo goed mogelijk verder te kunnen met hun leven.

 

Invloed van huwelijkse voorwaarden op de onderhandelingspositie

Met name als er huwelijkse voorwaarden zijn, is het voor beide partners belangrijk te weten wat deze in de praktijk inhouden. In het kader van onderhandelingen kan van de huwelijkse voorwaarden worden afgeweken. Dan is juridische informatie over de huwelijkse voorwaarden wel noodzakelijk om te kunnen inschatten hoeveel ruimte er is in de onderhandelingen.

 

Wij zijn gespecialiseerd in het beoordelen en adviseren over de toepassing van huwelijkse voorwaarden in echtscheidingssituaties.

 

Samenwerking met financieel adviseurs voor een goede oplossing

Wij vinden het belangrijk voor de partner, de ondernemer en de voortgang van de onderneming dat de scheiding zo oplossingsgericht mogelijk plaatsvindt. Hierbij heeft de mediation of overlegscheiding de voorkeur. Vooral als het om ingewikkelde vennootschappelijke constructies of aanmerkelijke bedragen gaat.

 

Wij werken in complexe dossiers samen met fiscalisten. Want de optimale oplossing moet immers ook fiscaal kloppen. Zo hebben wij nauw overleg met register valuators en andere financiele adviseurs. Bijvoorbeeld voor het beoordelen van de waarde van een onderneming. En bij het onderzoek naar welk inkomen redelijkerwijs uit de onderneming gehaald kan worden.

 

Meer informatie

Gaat u scheiden en heeft u of uw partner een eigen bedrijf? Wilt u meer weten over uw positie? Neem dan gerust contact met ons op.